x
Drcarlsonalbion: Falling With A Thousand Stars And Other Wonders From The House Of Albion

Drcarlsonalbion
Falling With A Thousand Stars And Other Wonders From The House Of Albion

Långsamt som en mumie i koma

GAFFA

Album / Egenutgiven
Utgivning D. 2016.06.24
Recenserad av
Jesper Robild

Dronemusikens gudfader kan konsten att med små medel och BPM likt en mumie i koma skapa vida olika typer av musik, med två gemensamma nämnare. Den ena är verktyget – släpande gitarr fullmatad med reverb och delay. Den andra handlar om stämningen, som vad undertecknad beträffar alltid målar bilder av tysta miljöer och en stjärnklar himmel.

Vid första lyssning gör dessa återkommande element att Dylan Carlsons alster kan låta som återvinning, både soloprojekt och huvudsysslan Earth. Men det handlar bara om en röd, omisskännlig tråd i komposition och spelstil. Snart utkristalliserar sig differenserna, och albumet med den inte alls pretentiösa titeln skiljer sig mycket från 2014 års Gold.

Framför allt känns det mer inspirerat, mer välplanerat – och bättre. Musiken är tolkningar av engelsk och skotsk folkmusik, där älvor är i centrum. Med bara sina gitarrer och pedaler som redskap bygger Carlson nya världar, ny musik att njuta av. Vare sig du vill filosofera, somna eller ha ett soundtrack till en lugn stund är Falling ... en av årets pärlor.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA