x
Swans: The Glowing Man

Swans
The Glowing Man

Slappnar du av, krossar de dig

GAFFA

Album / Young God Records
Utgivning D. 2016.06.17
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

Swans är världens mest tålmodiga band. De kan utan problem dra ut ett primitivt riff i 10-15 minuter för att sen bara lägga till lite mer trummor innan de fortsätter mala på i samma anda tills man inte längre vet var man befinner sig eller vad man gör.

Bandet har under sin långa karriär gått igenom många transformationer, den senaste som började 2010 är nu på väg att gå mot sitt slut. Redan innan The Glowing Man släpptes annonserade M Gira att detta var den sista plattan och turnén med dagens Swans. Efter det här är det dags för en ny upplaga och ett nytt sound. Och vad bandet har skapat de senaste sex åren är en slags friformsrock som rullat fram som en ångvält i 20-30 minuter långa stycken där repetition och en vägg av benkrossar musik sakta förstört allt i sin väg med volym och ren urkraft.

Med The Glowing Man har bandet omvandlat sin hypnotiska ljudvägg till mer av en lätt vind istället för en orkan. Det är fortfarande stenhårt och kompromisslöst men lösare i kanterna med mer av en ambient känsla över alltihopa. Bandet stirrar in i sig själva istället för på världen och varje musikstycke är som en resa in i sig självt. Det är krävande, vackert och väldigt otillfredsställande. På ett obehagligt sätt, precis som Swans vill ha det. Slappnar du av, krossar de dig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA