x
The Amazing: Ambulance

The Amazing
Ambulance

Öronbalsam i indieform

GAFFA

Album / Partisan
Utgivning D. 2016.07.22
Recenserad av
Jesper Robild

Ibland känns det lustigt att The Amazing kategoriserats som psykedelisk musik. På fjärde albumet lyser ordet indie nämligen starkare än andra etiketter. Förklaringen ligger kanske i att Reine Fiske knyter bandet till den svenska neoproggscenen, både genom att vara den han är och genom sitt gitarrarbete. Samt det faktum att bandet står ut ur mängden rent kvalitativt, vilket gör dem värdiga mindre intetsägande referensramar.

Med Ambulance följer inget helt oväntat, bara mer öronbalsam. Christopher Gunrups röst, en Erlend Øye på morfin, är som brukligt en av de ingredienser som cementerar bandets sound. Här finns inga längre instrumentala utflykter, inga knasiga effektpedaler. Rent och skärt låtsnickeri är allt som behövs för att skapa drömtillstånd och musiken lägger sig runt hela kroppen likt en varm filt av äppelmos.

Floating och Through City Lights är typexempel på en lika delar stor cocktail av melankoli och hopp, som precis tippar över åt rätt håll och skänker lyssnarglädje. Kanske är det denna förmåga som känns nästintill psykedelisk?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA