x
Skanstull: Something 3 Paul

Skanstull
Something 3 Paul

Mörk, musikalisk kvicksand

GAFFA

Demo-cd /
Utgivning D. 2016.08.01
Recenserad av
Jesper Robild

Majoriteten av alla osignerade artister jag springer på sysslar med elektronisk musik. En kvalificerad gissning är att det beror på explosionen av dennas popularitet, i synnerhet vad det gäller house. Skanstull sysslar med en betydligt ovanligare gren på trädet, nämligen ambient. Mörk sådan. Låten blev utslagen ur en tävling där Dreamhack skulle utse årets soundtrack, och tur var kanske det.

Många tänker nog på vågor, delfiner och fjäderlätta synthmattor när de hör begreppet ambient, men Something 3 Paul är åtta minuter lång musikalisk kvicksand. Den greppar först tag i dina fötter, du sugs snabbare och snabbare ner i avgrunden. Kanske är metaforen inte den mest passande, för även en känsla av storstad är ständigt närvarande.

Strax innan slutet tar låten en annan vändning, allt blir stilla och musiken lyckas skapa en känsla av att befinna sig under vatten, långsamt sjunkande. Det är ytterst sällan som toner kan återskapa en så pass fysisk känsla på ett vis lika påtagligt som i Skanstulls kreation.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA