x
Beyoncé är soulens Kate Bush

Beyoncé, Parken, Köpenhamn

Beyoncé är soulens Kate Bush

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA

Det står en gigantisk vit kub på scenen. Innan konserten går det bara att anta vad den ska fylla för funktion. När allt sätter igång  visar det sig att den kommer rotera och vara Beyoncés definitiva huvudroll. En magnifik koloss där all estetisk briljans utgår ifrån. Superstjärnan använder den som ett massivt projiceringsinstrument och ett konstnärligt verktyg där bilder från hela karriären visas medan klädbytena görs. När det är dags för nästa låt delar den på sig och hon kommer ut för att möta vrålet och kaoset från publiken.

Det blir både listiga potpurrier där hitsen avlöser varandra, mäktiga balladsessioner, svindlande dansnummer och nummer där hon är inkapslad i rum som är läckert iscensatta i kuben. Tillsammans visar variationen upp den imponerande bredd som Beyoncé har där gospeln och soulen ledde henne till att slutligen bli en av sin generations bästa sångerskor.

När Prince dog gjorde det ont i miljontals hjärta. Även i Beyoncés. Hon ärar honom genom att stå på knä och sjunga en cover av  The Beautiful Ones efter en lika rörande 1+1. Under ett av klädbytena dånar dessutom Purple Rain ut ur högtalarna medan kuben badar i lila.

Ett av huvudbudskapen i Beyoncés artistskap har alltid varit att våga ta sin plats, vara säker i dig själv och helt enkelt inte ta någon skit. Hon inspirerar miljontals, kanske framför allt för unga kvinnor, att stå upp mot ett mansdominerat samhälle. Det är storslaget att bevittna och hon gång på gång bevisar att ett förespråkande från en världsstjärna har den imponerande sprängkraft och pondus som den är ämnad att ha.

Det är svårt att plocka ut specifika russin ur kakan eftersom konserten håller så hög klass rakt igenom. Ett av de definitiva är när hon och dansarna marscherar ut barfota på den numera konsertklassiska pulpeten och genomför Freedom. Den når ut till en plattform som är täckt i vatten och den intensiva dansen gör att alla som är i närheten får sin beskärda del av rening. Sammantaget blir det som en feministisk plaskdam.

Beyoncés show är ett skådespel för alla sinnen. Ett praktverk där hjärta, hjärta och själ kastas runt. En omtumlande helhetsupplevelse. Du lämnar Parken med känslan av att ha bevittnat något stort. Riktigt stort.
Hon är den moderna soulens Kate Bush. Att vara en Kate Bush i sin egen genre är det bästa betyget som en artist kan få i min värld.

 

 

 

 

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA