x
Ett malande och mullrande begravningståg

Anna von Hausswolff, Stockholm Music & Arts, Stockholm

Ett malande och mullrande begravningståg

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

(Arkivbild)

Lite dubbelkaggar och ännu mer hård skogsrock och Anna von Hausswolff blir Myrkur. Typ. The Miraculous (2015) var än mer drone, hårdrock och orgel galore. Och eftersom den plattan är tungt representerad live blir också konserten en orgie i de beståndsdelarna.

Någon lättillgänglig artist har von Hausswolff aldrig varit. Men nu är det ännu svårare än förut, något som blir ännu tydligare när systern Maria hjälper till med det som mest är skrik- och vrålsång. Och låtarna är mer stämningar än melodiskt strukturerade kompositioner. Likheterna med Kate Bush blir allt färre och släktskapet med svårsångare som Diamanda Galás starkare – ish.

Är det något som von Hausswolff ska ha beröm för så är det pretentionerna. Detta är inget skämt. Detta är ett malande och mullrande begravningståg. Svartklätt, rykande och rökande.

Ja, och det där mörkret har lite svårt att skina ikapp med solen. Det blir liksom ännu svårare att ta till sig von Hausswolff i ett sådant här soligt och lojt festivalstämmningssammanhang. Mörker serveras sämst med ljus. Men det hindrar förstås inte att hon ibland når både ut och in. Ut i den mörka postrockens allvarliga landskap. Och in i själarna på åhörarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA