x
Marillion: F.E.A.R.

Marillion
F.E.A.R.

Behöver en dunk i ryggen

GAFFA

Album / Ear
Utgivning D. 2016.09.23
Recenserad av
Jesper Robild

F.E.A.R. kan verka vara en oförarglig titel, men spåret New Kings avslöjar att det står för Fuck Everyone And Run. Sångaren Steve Hogarth som gör sitt 14:e album med Marillion hävdar att det inte är valt för att provocera med hänvisning till den ömhet som orden sjungs med. Säga vad en vill, men britterna sticker ut bland sina kollegor när de vågar sig på en svordom. Klart uppmärksamhet är en faktor.

Albumet är mer än bara titeln, även om musiken speglas i den. De sex spåren, som delats in i 17 i äkta prog-anda, behandlar en av de impulser som enligt Hogarth styr alla människans handlingar. Rädsla. Bandet har genom åren behållit många element från neoproggen, samtidigt som de distanserat sig genom bland annat mörka teman. När de återigen gräver ner sig i världens förfall vill jag mest ge dem en dunk i ryggen.

Fortfarande får en ge Marillion att de lyckas bygga stämningar på ett sådant vis att instrumenten smälter ihop till en massa av skör musik utan att sticka iväg på egna utflykter. Den skickligheten är deras största tillgång.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA