x
Förlösande lyxigt mitt i lerkaoset

Jamie XX, Azalea, Way Out West

Förlösande lyxigt mitt i lerkaoset

Recenserad av Andreas Bäckman | GAFFA

Har man någon gång befunnit sig på ett open air i en frodig skogsdunge eller en dunkel lagerlokal i stadskärnans utkant så har man ett hum om hur det stundtals känns att se Jamie XX. Givet sker detta under helt andra omständigheter, en gnutta folkligare, det är tidigt på kvällen och publiken är förstås mindre ljusskygg.

Men känslan finns där, att bara stå på stället och dansa för sig själv och inte prata så mycket med någon annan. I takt med att hällregnet tilltar och gyttjan växer under skorna växer också styrkan i brittens set. House, funk, lite balearica-nostalgi blandas med disco på Jamies turntables. Han säger knappt ett ord under spelningen, fullt fokus ligger på att leverera en så elegant mix som möjligt. Ihärdigt vajande fram och tillbaka tycks han gå in i sig själv. Det är inte så mycket en spelning som en eskalerande dans-session, helt utan scenshow eller ljusspel. En stor ensam discokula är det enda som glittrar tillsammans med den vitklädda huvudpersonen på scen. 

Efteråt lämnar han oss utan ett ljud. Inga banala "thank you Sweden and Gothenburg" här. Det är så anspråkslöst att det känns befriande. Lyxigt på något sätt. En stund av lugn, mitt i den totala misären i det omgivande lerkaoset.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA