x
Rasande energisk rap från näste grime-kung

Stormzy, Way Out West

Rasande energisk rap från näste grime-kung

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

Att grime handlar om energi råder det ingen tvekan om när South London-representanten Stormzy intar Linnétältet. Han är taggad till tänderna, och som om det inte vore nog ropar han ut ”energy” i micken med jämna mellanrum.

Tältet är packat och publiken är med på noterna. Stormzy verkar genuint överraskad över storleken på åskådarmassan och deras positiva inställning till grimen i allmänhet och honom i synnerhet. Och lika rå som han är i sin rap, lika sympatisk är han i mellansnacket.

Han försöker dra igång en gigantisk moshpit och spelar in en video till nya låten Code – komplett med allsång från publiken, som får en snabb textlektion. Publiken får skrika ”shut up” till bland annat Norge och Finland i en call-and-response-segment han drar igång mellan två låtar.

Inga konstigheter liksom. En DJ (DJ Tiiny) och en rappare, furiös energi och en laddad publik som MC:n vrider upp ännu mer. Grime är vad det är. Med de tunga, mörka och klubbiga beatsen och en rap som flowar lika aggressivt som snabbt – Stormzy blir också än hetsigare live – är det inget som passar för långa sessioner. Men Stormzy knyter ihop säcken när både han och vi är helt urlakade.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA