x
Ka: Honor Killed The Samurai

Ka
Honor Killed The Samurai

Sprudlande album rotat i japansk kultur

GAFFA

DVD Audio / Iron Works
Utgivning D. 2016.08.13
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Världen snurrar väldigt snabbt, ofta utom kontroll, och Ka vet om det bättre än de flesta. Rapparen från Brownsville-kvarteret i Brooklyn har aldrig varit intresserad av att haka på eller hinna ikapp, att ändra det han vill och vet och kan för att tidens vindar antyder att han kanske bör göra det. Han har fortfarande ett hemligt heltidsjobb som skänker honom medel att kunna fokusera på musiken ordentligt när han väl har tid. Och när han är klar ställer han sig utanför stängda skivbutiker, en gång hem till hans kärlek till musiken, och säljer exemplar av sitt nya album.

Efter debutalbumet Iron Works (2008) lät Ka det vanliga livet ta över, och när han återvände fanns publiken kvar, något han ofta uttrycker enorm tacksamhet för genom att möta dem personligen på New York-gator. Grief Pedigree (2012) och The Night’s Gambit (2013) blev hyllade av kritiker, samarbetet med producenten Preservation födde EP:n 1200 B.C. (2014) och albumet Days With Dr. Yen Lo (2015) och bemöttes lika positivt.

När Ka nu släpper sitt femte album Honor Killed The Samurai bygger han vidare på den säregna ljudbild som gjort honom så omtyckt. Ingenting står över berättelsen, ingenting är viktigare än orden Ka har att dela med sig av och hans monotona sätt fungerar desto bättre därför. Men nu finns här en rymd bortom det vanliga sparsmakade. Musiken är melodisk på ett sätt som Ka tidigare aldrig bjudit på och höjer en redan begåvad hiphop-mästare till nya höjder.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA