x
Varm stämning och proffsigt framförande av en stor låtskatt

Titiyo, Musikens Makt, Luleå

Varm stämning och proffsigt framförande av en stor låtskatt

Recenserad av Viktoria Ottosson | GAFFA

Inför lördagskvällens sista konsert på Galärscenen har publiken blandats upp. Affischnamnet Titiyo har dragit till sig en stor mängd människor som minns henne från en tidigare glanstid – men även en yngre skara som är nyfikna på de senaste årens hajp. Konserten igenom är kärleken mellan Titiyo och de många fansen översvallande.

– Vi behöver ett hjärtslag, ett beat, manar hon igång bandet. 

Publiken trängs inte men fyller upp gräsmattan framför scenen. Par står och håller om varandra och på sina håll hörs druckna utrop.

I kontrast till hur andra band har hanterat den stora scenen på Musikens Makt så känns det här bandet helt perfekt till den här storleken på scen och publik. Kompbandet är professionellt och har spritt ut sig runtom den självklara men inte diviga stjärnan. Titiyo är även en av få artister som lyckas med konststycket att få igång en allsång som inte känns forcerad.

Genren kan närmast beskrivas välproducerad soulpop, Titiyo sjunger stabilt men inte märkvärdigt. Låtarna är gjorda för rösten och rösten är som gjord för låtarna.

Och det håller. När de kör de gamla hitsen är det med glädje och bandet har lagt till sina små delar på det, inte överdrivet – det är fortfarande samma välbekanta sound – men det känns modernt. 

Förutom de gamla låtarna visar hon även prov på välgjorda nyare alster, till exempel samarbetet med Linnea Henriksson i låten Du Tar Hand Om Honom.

Hon rör sig bekvämt mellan svenska och engelska låttexter. Där många svensktalande artister tappar i närhet med engelsk text behåller Titiyo integriteten oavsett vilket språk hon sjunger på. Hon arbetar otvunget med den inneboende känsligheten i låtarna. Varje bit har fått utvecklas utan att bli urtvättad.

Scennärvaron är helt lagom, Titiyo smyger omkring och dansar, rör sig mellan sina medmusikanter i ett gung. Och de verkar ha så roligt, en glädje som smittar av sig till publiken. Mellansnacken är stundvis långa och fyllda av anekdoter, mycket mer än bara en nödvändig transportsträcka.

Förutom den stora låtskatten är den största behållningen stämningen – och att Titiyo verkar vara en så verkligt hjärtlig person, sin stjärnstatus till trots.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA