x
Prophets Of Rage: The Party's Over

Prophets Of Rage
The Party's Over

Supergrupp med ett ilsket långfinger riktat mot Donald Trump

GAFFA

EP / Caroline
Utgivning D. 2016.08.26
Recenserad av
Simon Lundberg

Det krävs att man bott under en sten för att ha missat det stora kaoset som är presidentvalet i USA. Den republikanske kandidaten Donald Trump har lyft många ögonbryn – och i den frustrationen bildades Prophets Of Rage. Med den drivande motorn Tom Morello från Rage Against The Machine med flera medlemmar från samma grupp – och medlemmar från Public Enemy och Cypress Hill. Vilken supergrupp!

Deras debut är en EP med två helt egna låtar samt tre livecovers. Dels Rage Against The Machines klassiker Killing In The Name och Public Enemys Shut 'Em Down. Resultatet är inte en överraskning där. Stabilt. Arg. Raging, om ni så vill. Det som sticker ut bland livelåtarna är gruppens version av Beastie Boys No Sleep 'til Brooklyn. Klyftigt omdöpt till No Sleep 'til Cleveland – där republikanerna hade sitt konvent. Och precis i närheten uppträdde supergruppen i en storskalig protest.

Hur låter då bandets egna material? Som Rage Against The Machine typ. Det är köttande gitarrslingor, starka trummor med undantaget att det får lite mer old school hiphop-känsla. Är det bra? Ja. Kunde det ha varit bättre? Oh, ja.

I det här fallet är debut-EP:n mer ett statement. En ilska. Ett samhällsprojekt där "fight the power" och "#makeamericaRAGEagain" är det som gör det till intressant och viktigt rent popkulturellt. Sen får gruppen gärna fortsätta att ta tillbaka lite mer gammaldags hiphop. Det är dags för en comeback i den stilen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA