x
WIld Beasts: Boy King

WIld Beasts
Boy King

Nytänkande utan att tappa fotfästet

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2016.08.05
Recenserad av
André Spång

Wild Beasts sångare Tom Fleming inleder nya albumet med att sjunga i falsett om en stor katt. Med ett groovy anslag och teatralisk sång börjar jag fundera på om det ligger en komisk underton i det inledande spåret på Boy King. Wild Beasts ger sedan upp katt-temat men soundet och det komiska anslaget återkommer redan i spårets andra låt där Tom Flemming skaldar: "Now I’m all fucked up and I can’t stand up so I better suck it up like a tough guy would". Den här typen av små självironiska blinkningar tyder på en sympatisk självdistans inför både sig själva och den stundtals douchiga machokultur som dominerar rockbranschen.

Boy King är fortsättningsvis en kvalitativ skiva med tvära kast mellan klassisk indiepop och arenarock med en sångteknik som för tankarna till Muse-sångaren Matt Bellamy. När den kreativ ådran blottas och Wild Beasts bejakar sina musikaliska utsvävningar är Boy King som bäst.

Fotnot: Om detta som jag uppfattar som en komisk underton i själva verket är på fullaste allvar har Wild Beasts ett stort problem och medvetenheten förbyts till en oroande och sjuklig verklighetsflykt som kräver en självrannsakan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA