x
Euforisk punk och pizzakartongsromantik

Mascara Snakes, Musikens Makt, Luleå

Euforisk punk och pizzakartongsromantik

Recenserad av Viktoria Ottosson | GAFFA

Stockholms-bandet Mascara Snakes fullkomligt äger den sista festivaltimmen på Musikens Makt. Samtidigt som lördagkvällen blir till söndagmorgon går kvintetten på Potatiskällarens scen med röda volangklänningar och pappåsar som rånarluvor. 

Trummisen – tillika den enda manliga bandmedlemmen – har på sig en utklädnings-polisskjorta och fungerar både som slagverkare och komisk bakgrundfigur. Resten av bandet står på en rad och sjunger allihopa. De är en slående och mäktig syn, både roande och skräckinjagande.

Det är rå energi redan från början. Mascara Snakes är ett punkband som kombinerar skriksång med smattrande trummor, 70-tals-orgel och tremolo-gitarr. Ljudbilden känns självklar och följer väl med i låtstrukturerna. Texterna är politiska genom att handla om både smått och stort, både på svenska och engelska. Snarare än diskbänksrealism är det pizzakartongsromantik och fylleslag.

Mellansnacken är många och spontana. Mascara Snakes balanserar på den fina linjen till ploj men genom att det de driver med – kvinnorollen, mansrollen, alkohol, lik, snabbmat och allt där emellan – blir till en så träffande mix är de både tuffa och roliga.

Publiken består av peppade fans blandat med annat folk som nog undrar vad de har gett sig in på. Som så ofta på punkspelningar är kontakten mellan artisterna och publiken omedelbar. Det saknas kravallstaket, lyckligt nog, och parterna möts ibland med bara decimeter emellan.

Potatiskällaren är festivalens mest styvmoderliga behandlade scen, med både ljudstrul och fördröjningar. Ändå har det varit numerärt flest konserter där och kanske festivalens intressantaste, om än möjligtvis smalaste, lineup.

Mascara Snakes slutar inte förrän ett, men för alla de som orkar hålla sig på dansfötterna och med näven i luften är det värt. Den här typen av punk är så stark och omedelbar, och Mascara Snakes ger den en helt egen dimension.

– Nu är det dags att ta på sig plasthandskarna hörni, säger en av de huvklädda figurerna och så river de av A Corpse Has Been Fucked In Hallstahammar till euforisk allsång. Mascara Snakes kör sin grej fullt ut, och det funkar. Verkligen.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA