x
Japanese Breakfast: Psychopomp

Japanese Breakfast
Psychopomp

Guidad tur till de dödas rike

GAFFA

Album / Yellow K
Utgivning D. 2016.04.01
Recenserad av
Karin Bernhardsson

Psychopomp, psykopomp på svenska, kommer från grekiskan och är namnet på varelser som guidar själar mellan de levandes värld och de dödas.

Kvinnan som står för själaguidandet i Japanese Breakfast, eller J Brekkie för de inbitna fansen, är amerikanske sångaren och gitarristen Michelle Zauner. Till vardags frontar hon punkbandet Little Big League, och J Brekkie började som ett enkelt sidoprojekt. Men i april släpptes alltså ”sidoprojektets” första fullängdare Psychopomp och där svänger Zauner från drömlik elektropop till smak av arg punk och mumlande indierock med stråkar.

Någonstans beskrivs en psykopomp som en varelse vars roll varken är att döma eller att fria. I intervjuer berättar Michelle Zauner att albumet kom till efter att hennes mamma gick bort och att recensera hennes själfulla alster känns nästan som att rätta en dagbok – som att sätta rött i marginalen på ett personligt brev – det känns helt enkelt fel. 

Det går att lyssna på Psychopomp utan att veta något om varför eller hur albumet kom till, men med den vetskapen är det oundvikligt att vara omedveten om känslan i varje ton, varje vers och refräng.

Frågan är om det hade varit bättre att inte veta vad som låg bakom. För den överempatiska lyssnaren kan få svårt att ta sig igenom Psychopomp mer än en gång.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA