x
Ellen Sundberg: Cigarette Secrets

Ellen Sundberg
Cigarette Secrets

Radiovänligare och poppigare svensk-americana

GAFFA

Album / BMG
Utgivning D. 2016.08.26
Recenserad av
Emil Viksell

Något med Woodstock och The Catskill Mountains får uppenbarligen svenska artister att skapa americana-synthpop. Sundberg spelade in Cigarette Secrets just där i trakterna, precis som Kent gjorde med Tillbaka Till Samtiden (2007).

Och hon låter faktiskt Kent denna gång. Inte den första gruppen man tänker på givet jämtländskans tidigare sound. Kvar är till viss del det vackra, monotona malandet hon spelat upp tidigare. Men nu kommer det i polerad, välproddad och poppig form.

Hon har sagt att hon ville spela in ”mer hookiga låtar”, och det har hon verkligen lyckats med. Utöver att hon uppskattas av den amerikanska folkmusikens absoluta grädda (bland annat lirar Garth Hudson från The Band på några av spåren), så har hon nu låtar som troligtvis kommer ta henne högt upp på listorna både i Sverige och USA.

Americana är ju ett otroligt brett begrepp. Men, om man på något sätt ska dra det till sin spets, så är det de facto mindre americana på denna skiva. Om man med americana menar pedal steel och Neil Young-influenser. Det är istället lättare country någonstans mellan pop och rock. Och hon blandar återigen svenska och engelska (i samma låtar) på ett förtjänstfullt sätt. Bland annat Israel Nash uppmuntrade henne till detta i samband med inspelningen av förra skivan.

Bjärme-bon har gjort en skiva som mycket väl passar naturen och vägarnas ”wide open spaces”. Tekniskt utomordentlig. Men, för att lägga en aning sordin på framgången in spe, både White Smoke And Pines (2015) och Black Raven (2013) var intressantare plattor.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA