x
James Vincent McMorrow: We Move

James Vincent McMorrow
We Move

Glödande sval och elektronisk blåögonsoul

GAFFA

Album / Believe
Utgivning D. 2016.09.02
Recenserad av
Emil Viksell

McMorrow har mer gemensamt med Bon Iver, Alex Vargas och Rhye än grannarna, Ed Sheeran och James Bay, på andra sidan Irländska sjön. Det är bra det.

Då och då är han ute och trippar i singer-songwriter-populistiska marker. Men det är tillräckligt sällan för att det inte ska störa. Särskilt när han nu ännu tydligare gör elektronisk blue-eyed soul snarare än upphottad folkmusik.

Visst, folkmusik innefattar som många andra genrebegrepp åtskilligt – och blue-eyed soul är ju just en vidareutveckling av den amerikanska folkmusiken. Men det är ändå någonting som tappats på vägen.

Det är förstås bra ändå, McMorrow behärskar den paradoxala konsten att låta glödande sval. Trots att låtmaterialet inte kan mäta sig med det på Post Tropical (2014) i melodihänseende. Den småjazzfunkiga elorgelshistorien – eller vad nu för djävulsmaskiner som används som instrument nu för tiden? – Last Story är en underbar låt. Likaså förstasingeln, mjuksynthardängan Rising Water, med sitt resoluta beat och sin slappt men stadigt slående basslinga.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA