x
Distinkt och självsäker elektronisk soul

Elias, Popaganda, Stockholm

Distinkt och självsäker elektronisk soul

Recenserad av Emil Viksell | GAFFA

Som en urbanare version av poddräven Ola Söderholm ser han ut, Elias, när han glider in på scenen. I kortkort riddarfrilla – sådan därn som folk som ”har lite koll” och jobbar kreativt bär – och med ödmjukhet, låter han sin dova, elektroniska musik mullra ut över Eriksdalsbadet. Ödmjukhet utmärker dock inte musiken. Det är distinkt och självsäkert. Och Elias röst är lika klar och skicklig live som på skiva.

Den mest lättdroppade och självklara referensen i sådana här sammanhang är James Blake. Men till skillnad från Blake förlitar sig tyvärr inte Elias på sin röst och komplexa men avskalade arrangemang. Istället består musiken ofta av fläskiga arenakompositioner med stökig ljudbild.

Bra är det trots det. Elias blyghet krockar så fint med hans fantastiska röst. Och tillställningen lyfts också av körsångerskorna som flankerar honom, vid ett tillfälle bjuder en av dem på underbart avigt wailande.

Bäst är det när Elias luftar sin souligaste sida. Blinded By You är ett stycke kompetent modern soul. Och nya Makin Me Happy, som egentligen är en ganska trött historia, blir förnäm, utlevande Stax-soul. Också Down N Out, med ”blås” och allt, blir roligare och mer energisk från scen än den någonsin varit strömmandes ut ur en högtalare.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA