x
Dumb Numbers: Dumb Numbers II

Dumb Numbers
Dumb Numbers II

Svår supergrupp som rör sig mellan genialitet och ren lekstuga

GAFFA

Album / Joyful Noise
Utgivning D. 2016.08.19
Recenserad av
Simon Lundberg

Den kanske mest okända supergruppen för de som inte är insatta i noise rock och art rock-scenen släpper en uppföjare till debuten från 2013. Australienaren Adam Harding är den enda ständiga medlemmen i bandet där han ofta tar in legendarer inom den lite mer alternativa rockscenen från bland annat Dinosaur Jr. och Best Coast.

Fortfarande är det lika svårt att sätta in Dumb Numbers i ett fack. Det behövs inte heller. Med allt från nyanser av surfmusik med stämsång till stänk av progressiv rock, ja till och med metal, och slutligen lite punk, indierock och tweepop rör de sig helt obrytt mellan genrer. 

Det är ändå i någonting som jag skulle kalla för noise rock som blir röda tråden. En ständig kamp mellan genialitet och ren lekstuga blir resultatet. I vissa låtar får Dumb Numbers till en bra stämning och en häftig ljudbild. Ibland blir det kaos – och inte på ett bra sätt.

I gitarrtunga Essence//Existence skiner supergruppen som på ett Hendrix-klätt moln och i progressivt punkiga Will You Earn A Star? är albumet så nära toppbetyg att det känns i fingertopparna. I låtar som Unbury the Hatchet blir det för mycket – och det är inte roligt längre.

Det känns tråkigt att behöva vara tråkig men ibland får man hålla tillbaka. Lite. För det hindrar supergruppen från ett toppbetyg denna gång. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA