x
Hår, svett och australiensisk rock

Wolfmother, Trädgårn, Göteborg

Hår, svett och australiensisk rock

Recenserad av Anna Plaza | GAFFA

Australiensiska Wolfmother har avancerat från illaluktande pubar och källarbarer som skriker sunk. Istället står de nu här, på kall svensk mark, på Trädgårn. Denna etablerade och fortfarande aningen missförstådda musikaliska mötesplats som den här kvällen blir centrum för dessa rockande Aussies.

Med sitt talangfulla musicerande drar de igång med Dimension, de flesta sjunger genast med och ungefär en tredjedel av de cirka 1 000 åskådarna vågar sig även på att klappa händerna i takt med musiken.

Huvuden nickar svagt instämmande till Woman och och hur mycket man än känner det inombords så är en spelning lika mycket om publiken som den är om artisten. Lokalen diggar öppet till det som är bra och artisten ger tillbaka med lika mycket värme. Sker inte detta skapas en ond cirkel och sinnesstämningen bryts. Med ett trumspel som är perfektion och otroligt skickligt fingerspel på både bas och gitarr väcker man volymen men tyvärr inga kroppsdelar. Därmed når spelningen heller aldrig sitt klimax.

Den breda variation av människor – 20-åringarna i hoodies, 30- till 40-spannet som kvällen till ära grävt fram tishan från förra turnén samt alla jeansjackor – ser alla ut att vara som allra lyckligast men tycket bandet levererar är dock större än så. Wolfmother förtjänar mer.

Likt en 2000-talets Jesus ställer sig sångaren och basisten Andrew mitt på scenen, framför strålkastarna och skapar en halo. Man spelar Gypsy Caravan och utan pauser halvvägs in i konserten vet man att tempot förblir sexigt hela spelningen igenom. Man bara vet.

Med mer lättsammare inslag som bland annat Love Train dämpas det som egentligen är menat att vara en hårdrockskonsert men inte i någon mening innebär detta sämre kvalitet. Vargmammans trio gör i sin helhet ett gig som fansen sent kommer att glömma men nästa gång vill vi se dem på större scener.

Ge killarna mer utrymme för airkicks, större möjlighet till en hoppande arena, lyft upp dem till det värde de förtjänar helt enkelt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA