x
Pascal Pinon: Sundur

Pascal Pinon
Sundur

Leksakssynthar och viskande vemod

GAFFA

Album / Morr Music
Utgivning D. 2016.08.19
Recenserad av
Viktoria Ottosson

Att lyssna på Ásthildur och Jófríður Ákadóttir är lite som att läsa en favoritbok för första gången. De skapar en egen värld som följer med en även efter att man har stängt av. Mycket känns igen från de tidigare två albumen, men som de tvillingsystrarna har blivit äldre har musiken också utvecklats. Fortfarande hörs leksakstrummorna och bruset, de enkla synthljuden som vävs samman med tunga pianon och slingrande stämmor.

Nytt är ett slags djup i både texterna och harmonierna; låtarna är ofta som visor men tar här och var en oväntad vändning, ett byte mellan dur och moll. De vardagliga texterna i vissa låtar för lyssnaren närmare systrarna än tidigare. Mjuka baklängesljud bidrar till den överjordiska stämningen.

De fortsätter att helt naturligt skriva på modersmålet isländska men också engelska med en accent som går helt i linje med den övriga musiken. Båda språken blir viskande, liksom Jófríðurs understämmor, Ásthildurs överstämmor och den i helhet experimentella ljudbilden. Det finns finmejslad dynamik mellan låtarna, det är mestadels långsamt men inte mindre medryckande för det.

Det här är musik där vemodet och den magiska inre världen får vara med.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA