x
Publikfrieri och glädje när svensk hiphop visar sitt välmående

Ison & Fille, Mosebacketerrassen, Stockholm

Publikfrieri och glädje när svensk hiphop visar sitt välmående

Recenserad av Karin Lillbroända | GAFFA

(Arkivbild)

När Ison och Fille tar Mosebackes terrass i anspråk, ackompanjerade av en sommarkväll i september och en av de vackraste solnedgångarna Stockholm mäktat med den här sommaren, gör de det med ett publikfrieri som få svenska artister mäktar med.

Sångerskan Blen, som har stått på scen med många rappare under året och satt guldkant på liveupplevelsen, inleder övertygande konserten med ett litet solonummer. Ett perfekt momentum skapas. Människorna i publiken hinner ta sig närmare scenen och mitt i applåderna till Blen höjs jublet ännu mer för att välkomna duon.

Åter till publikfrieriet. Först får vi Galen och sen Sena Nätter Tomma Glas. Glädjen är total och alla, på riktigt alla, sjunger med. Ison & Fille behöver inte spara sina guldkorn till slutet för de har så många att det är allt vi får. Kvällen på Mosebacke är en hitkavalkad som sträcker sig över 15 år.

Ison & Fille har inte släppt ett nytt album till sommarens turné men man gör bäst i att alltid gå på svenska hiphopgig ändå, för chansen är stor att något unikt och exklusivt inträffar. Det är inte duons covers från Så Mycket Bättre som är det heta, utan det är när Stor kommer in och bränner av en a capella. Även gästande Aleks får stämningen att skruvas upp ytterligare, och Luren I Min Ficka framförs självklart av ett komplett Grillat & Grändy.

När det är dags för kvällens sista låt har timmen känts som en minut. Vi har blivit euforiska av redan nämnda inslag, men också av ett monstruöst mäktigt framförande av Från Hjärtat. Även känd som gåshudslåten.

De lämnar oss med Länge Leve Vi. Scenen fylls av alla som har bidragit till kvällen och publiken släpper ut sin sista energi. Det enda man kan önska är att de hade förlängt Länge Leve Vi med ett gäng fler refränger, för den kan vara svensk hiphops allra bästa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA