x
Insomnium: Winter's Gate

Insomnium
Winter's Gate

Storslaget konceptalbum med okonstlade medel

GAFFA

Album / Century Media
Utgivning D. 2016.09.23
Recenserad av
Jesper Robild

Antalet skandinaviska, inte minst finska, konstellationer som sysslar med melodisk dödsmetal har vuxit explosionsartat sedan 90-talet. Begreppet har korsats och kryddats med alla möjliga ingredienser, vilket resulterat i att det mesta känns gjort. Att 2016 skaka liv i genren och skapa lyssnarvärde är en stor bedrift av Insomnium.

På bandets sjunde album är storslagenhet centralt för att locka publiken. Winter’s Gate är ett enda 40 minuter långt spår om vikingar som reser västerut mot en mytomspunnen ö. Historien målas effektivt upp till mäktig musik med okonstlade medel, som styrke- och tempoväxlingar och synthmattor. Vanligt förekommande grepp för att söka majestät, som orkestrar, berättarröster och gästframträdanden lyser med sin frånvaro.

Låten känns sammanhängande, vilket är sällsynt för sådana här episka verk. Vibbar av vinter och vikingar når verkligen fram, och trots att Winter’s Gate kanske inte är komplett revolutionerande står den ändå med hjälmklätt huvud över sina kollegors alster i år.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA