x
Nick Cave and the Bad Seeds: Skeleton Tree

Nick Cave and the Bad Seeds
Skeleton Tree

Som ett öppet sår

GAFFA

Album / Bed Seed
Utgivning D. 2016.09.09
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

"With my voice
I am calling you"

För lite mer än ett år sedan avled Nick Caves 15-årige son av skadorna från ett fall från en klippa. Det efter att han för första gången testat LSD. De flesta trodde nog att det var det sista vi skulle höra från Cave. Vem kan återhämta sig från någonting så hemskt? Vem kan arbeta igen? Men det enda Nick Cave kan är att arbeta och det enda sättet han vet att hantera saker är genom ännu mer arbete. Så även om han helt tappade självförtroendet fortsatte han och bandet att skriva och spela in.

Skeleton Tree är en otroligt sparsmakad och avskalad skiva. Det är knastrande och bastunga loopar som maler på och maler på medan Nick Cave nästan tanklöst pillar på pianot och i bakgrunden får vi lite trummor eller några starka stråkar. Men det är sången som knäcker.

"I knew the world would stop spinning now since you've gone
I used to think that when you died you kind of wandered the world
I don't think that anymore"

På flera låtar är Caves röst nästan svag och helt upptagen av sorg, den darrar och skakar och får hela skivan att kännas som ett öppet sår. Det är så naket och så rått att det gör ont att lyssna. Det finns inga melodier i musiken utan bara det som förmedlas av rösten och smärtan kommer ut ur högtalarna och tvingar oss att lyssna.

"Oh, the urge to kill somebody was basically overwhelming
I had such hard blues down there in the supermarket"

Det finns inte mycket hopp och tröst på Skeleton Tree, istället förkastar han Gud och lyckliga slut. Man får mer känslan av osäkerhet, förvirring och ett famlande i mörkret. Nick Cave har genom sin sorg skapat ett smärre mästerverk där alla misstag och oljud lämnats öppna, där ingenting censurerats eller polerats bort.

"They told us our dreams would outlive us
But they lied"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA