x
Gong: Rejoice! I'm Dead!

Gong
Rejoice! I'm Dead!

Överrumplande nystart efter grundarens död

GAFFA

Album / Madfish
Utgivning D. 2016.09.16
Recenserad av
Jesper Robild

I See You, flumlegenderna Gongs 27de skiva från 2014, blev den sista som originalmedlemmen Daevid Allen medverkade på. 76 år gammal. Året efter dog han i cancer, men uppmuntrade bandets nuvarande sättning att köra vidare som om ingenting hade hänt. Rejoice! I’m Dead! blir på så viss rent av en nystart för ett band, ett fenomen, ett musikaliskt under som överlevt i otaliga formationer sedan 60-talet.

Det är naturligtvis på sin plats att jämföra årets släpp med I See You, och insikten är snopenhet. För även om den kändes bra för stunden så är Rejoice faktiskt bättre. Det är som att de kvarvarande medlemmarna ansträngt sig extra hårt för att hedra sin mentor. Vi får total precision från det västkustiga förstanumret via dramatiska undervattensspåret Model Village till avslutande 60-tals psych. För att inte tala om tiominutaren Rejoice där forna gitarristen Steve Hillage gästar.

Många yngre akter står på Gongs axlar, och inne på sitt sjätte decennium är de fortfarande en stolt, stark och levande grund för allt vad psykedelisk musik heter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA