x
Neurosis: Fires Within Fires

Neurosis
Fires Within Fires

Mörkare och råare

GAFFA

Album / Neurot
Utgivning D. 2016.09.23
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

Det har tagit bandet 30 år men sakta men säkert har de helt och hållit bytt musikstil. Det har hänt så sakta över elva album att det nästan inte märks förrän man ställer gamla och nya skivor bredvid varandra. Och Fires Within Fires tar kanske det största steget hittills, för det här är en skiva som för första gången inte går att härleda till ett annat Neurosis-släpp. Det är mörkare, mer introspektivt och tyngre på ett emotionellt sätt. Men det är också den råaste skivan på länge.

Steve Albini som numera nästan måste räknas som en medlem av bandet har skapat en ljudbild som får det att kännas som att Neurosis står och spelar i ditt vardagsrum framför dig. Bandet har också slipat bort de långsamma övergångarna, numera är det tyst/HÖGT/tyst på ett sätt bandet inte riktigt nått fram med förut. Och medan riffen har fått ett stonergung som är ruskigt attraktivt har gitarrerna också en skärpa som skär igenom allt. Bara riffet i det avslutande tiominuters-eposet är värt hela skivan.

Med bara fem låtar men fortfarande över 40 minuter har Neurosis skapat en av sin absolut bästa skivor på länge. Det är vackert, tungt och fruktansvärt hårt på ett sätt som bara Oakland-bandet klarar av just nu.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA