x
Svartanatt: Svartanatt

Svartanatt
Svartanatt

Tidlöst tungt gungig rock

GAFFA

Album / The Sign
Utgivning D. 2016.08.26
Recenserad av
Emil Viksell

Svartanatt förfogar över ett välfunnet bandnamn och ett sound från tiden då hårdrock var just hård rock och inte någon av de senare kommande förgreningarna. Presstexten beskriver deras musik som tidlös och klassisk 60- och 70-talsrock. Och det är passande ord.

Man kan ha blandade känslor inför de här retrotrenderna som drar över musikvärlden. Graveyard har begått liknande toner under ett antal år. Visst, detta är inte rock som ruskar om världen. Men precis som en impressionistisk tavla kan vara en njutning trots att det inte är ett superaktuellt performance som kommenterar samtiden, så kan genuin rock glädja trots att den inte anlägger en ny kompassriktning. Ett gott hantverk är (alltid) ett gott hantverk.

Den i Gävle grundade men i Stockholm stationerade kvintetten fokuserar på tungt gung och Led Zeppelin-rock mer än progg som Träd, Gräs Och Stenar. Här finns också, dessbättre, en starkare garagefeeling än hos engelsmännen. Sångaren Jere Lehtinen har även en fantastisk, komprimerat hes röst att leda lyssnaren genom svarta nätter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA