x
Jonah Tolchin: Thousand Mile Night

Jonah Tolchin
Thousand Mile Night

Omfångsrik deltablues och Muscle Shoals-americana

GAFFA

Album / Yep Roc
Utgivning D. 2016.08.05
Recenserad av
Emil Viksell

New Jersey-grabben Jonah Tolchin må komma från the American Northeast och kategoriseras som americana. Men inget är vad det ser ut att vara. Ja, förutom när det kommer till albumomslaget då. Dan Blakeslee har ritat och han har definitivt låtit sig inspireras av Wes Freed, som skapat samtliga av Drive-By Truckers omslag sedan Southern Rock Opera (2001).

Tolchin är en typisk sådan där artist om vilken det sägs att han är en gammal själ i en ung kropp. I Skip James-covern Hard Time Killing Floor Blues låter han som en äkta deltablues-man, rena Lead Belly. Men innan den där sista låten kommer på har han hunnit bränna av både country, folkmusik, honky-tonk och gospel. Detta är americana i dess omfångsrikaste betydelse.

Han lyckas också med konststycket att trots stilgymnastik behålla ett innerligt tilltal. Dessutom har hans röst stor tonal spännvidd och texterna är både meningsfulla och fyndiga, en favoritrad lyder: ”looking for answers and something to smoke”.

Därtill är plattan inspelad i FAME-studion, Muscle Shoals, vars historia framför allt smittat av sig på den souligt underbara Unless You Got Faith. Det går inte att sätta någoting annat än högsta betyg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA