x
Elias Krantz: Lifelines

Elias Krantz
Lifelines

Ingenting är sig likt – allt är sig likt

GAFFA

LP / Control Freak Kitten
Utgivning D. 2016.09.09
Recenserad av
Daniel Horn

”Tror du att sånger är som filmerna vi ser?” Den här märkliga parafrasen av en klassisk Kent-rad upprepar sig likt ett mantra så länge Elias Krantz senaste snurrar. Musik har den förmågan ibland, den får hjärnan att tänka utanför citaten.

Att skapa filmisk musik är på inga sätt ett öppet mål för succé, du behöver snarare tänka ett steg längre. Det är hur Elias utstuderat tar sig från punkt till punkt som gör honom till en utstickare. Sättet som han knyter ihop säcken genom att inleda A-sidan med ett, på klassiskt jazz-manér, bastema som grund och på samma sätt avsluta B-sidan med samma grepp. Däremellan dras lyssnaren mellan episk postrock och rena ambient-passager. Ingenting är sig likt. Med andra ord: allt är sig likt i Elias Krantz-land.

Lifelines får mig att tänka tillbaka. Lika många gånger som jag återvänder till Ryuichi Sakamotos Left-Handed Dream eller Fennesz-samarbetet Cendre påminns jag av storheten med Elias Krantz-verket Island Rock (2007) och fortsättningen med Night Ice (2011). Som tur är växer hans album-park stabilt men sakta – som en hypnotiserande och helt oberäknelig mastodontfilm. Varje nytt avsnitt är värd all väntan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA