x
My Chemical Romance: The Black Parade

My Chemical Romance
The Black Parade

KLASSIKERN: 10 år efter paraden

GAFFA

Album / Reprise
Utgivning D. 2006.10.23
Recenserad av
Sebastian Lindström

2006. De tre albumen som sålde mest det året var soundtracket till High School Musical, FutureSex/LoveSounds av Justin Timberlake och Nelly Furtados Loose. Fall Out Boy knep fjärdeplatsen med From Under The Cork Tree. Men det fanns också något som gömde sig i popvärldens skuggor.

Det var svart mascara och Dia de Muertos-kostymer. Det var skrikande gitarrer och melodier förklädda i ett mörker som lyste nostalgi. 2006 var året My Chemical Romance släppte The Black Parade.

De erbjöd en mörkare, mer teatralisk visualitet än resten av popvärlden gjorde, tack vare sina kläder som de hade stulit från Sgt Pepper och målat svarta. Musiken tog steget vidare från poppunkens fixation med barréackord genom att erbjuda tyngre trummor, Queen-gitarrer och mer genomtänkta melodier. Och textmässigt handlade albumet om en man som står på livets sista trappsteg, på väg att bli nerknuffad av cancer.

The Black Parade var en ful ankunge i den vackra popdammen.

Den ogenomtänkta stämpeln

Albumet fick stämpeln “emo” av media på grund av de mörka texterna, låttitlar som Dead!, I Don’t Love You och Disenchanted och Gerard Ways gälla skrik. Men i slutändan av My Chems tunnel fanns det ett ljus. Lyssna bara på Famous Last Words.

“I am not afraid to keep on living
I am not afraid to walk this world alone”

Den emotionella tyngden fick ta mycket skit. Men bandet brydde sig inte. Lyssnarna brydde sig inte. De hade inte tid med skiten. För i slutändan åstadkom The Black Parade två saker, som så många andra tidlösa album gjort:

1. Det fick kidsen att vilja plocka upp gitarrer
2. Det fick kidsen att förstå att det är okej att vara annorlunda. På andra sidan världen fanns det fem killar som var exakt lika annorlunda som du.

I oktober fyller albumet tio år. Det firade bandet med att 23 september ge ut jubileumsutgåvan The Black Parade/Living With Ghosts. Den innehåller de demos som slutligen skulle bli det album som definierade My Chemical Romance. Och mitt 2006.

Hör du de där piano-tonerna igen?

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA