x
Drive-By Truckers: American Band

Drive-By Truckers
American Band

Ett politiskt och smärtsamt aktuellt nationalepos

GAFFA

Album / Ato
Utgivning D. 2016.09.30
Recenserad av
Emil Viksell

Georgia-bandets elfte skiva är inte så mycket en skiva som det är ett sammanhållet album som liknar en ”great american novel”. Ett politiskt och smärtsamt aktuellt nationalepos om USA.

För egen del har jag alltid mer uppskattat Mike Cooleys direkta altcountry-dängor eller Jason Isbells – när det begav sig – fingertoppskänsla gällande precis allting när det kommer till låtsnickrande, framför Patterson Hoods episka rockopera-kompositioner. Men på American Band visar sig Hood på den styvaste linan. Så pass att man ignorerar hans märkliga fraseringsteknik. Och Cooley är lika musikaliskt slagfärdig som vanligt, samtidigt som han faller in i ett historieberättande som inte står Hood långt efter.

Omslaget säger allt. Wes Freed, som tecknat alla southern gothic-burleska omslag sedan 2001, har fått sitta på avbytarbänken. Istället är det ett monokromt foto på en segelmast med Stjärnbarneret i topp mot en stålgrå himmel.

Ett komplett, realistiskt och brännande album, där varje låt är briljant, oavsett vilken subgenre den figurerar i. Och en stor eloge till Jay Gonzalez som klaviatursmyckat låtarna till perfektion.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA