x
Billy Bragg & Joe Henry: Shine A Light: Field Recordings From The Great American Railroad

Billy Bragg & Joe Henry
Shine A Light: Field Recordings From The Great American Railroad

Vitaliserande tågluff genom Staterna

GAFFA

Album / Cooking Vinyl
Utgivning D. 2016.09.23
Recenserad av
Emil Viksell

Billy Bragg och Joe Henry har gett sig av, på ungefär Joe Hill-manér, med tåget genom USA. De har rest från Chicago till LA och spelat in diverse ”American Standards” på vägen.

En hel del amerikansk historia och mystik omger järnvägen. Bragg antydde till och med i en intervju att frammanandet av järnvägen i sång är ett fenomen som konnoterar sådant som längtan och möjligheter, medan ”an automobile in a song, it’s just an automobile”. Något han också tror att Bruce Springsteen håller med om. Öhm, nej. ”But I got this old car …” är inte ett naturalistiskt Gustave Flaubert-sätt att redogöra för detaljer. Utan ord som anspelar på frihet och flykt. Thunder Road handlar lika lite om bilar som Richard Thompsons 1952 Vincent Black Lightning egentligen handlar om en motorcykel.

Det här med standardlåtar är svårt. Ofta blir det bara samma, samma. I linje med den folkmusikaliska traditionen av traderade återkommer de ständigt. Och det är svårt att ge dem nytt liv, särskilt när de görs så här, i avskalade, akustiska duetter. Tanken är väl att mötet med Henry från Detroit och Bragg från London ska skänka något slags dialektdynamik. Ja, det gör det väl kanske, men det som förvånar är att duon levererar lätt svängiga, elegant luftiga och delikat spirituella inspelningar. Friskt och fräscht, fast ändå inte alls.  

Braggs Wilco-samarbete på Woody Guthrie-covers är intressantare. Och Karl Blau har gjort årets mest vitaliserande arkivstudie. Men särskilt långt därefter hamnar inte Shine A Light.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA