x
Dark Tranquillity: Atoma

Dark Tranquillity
Atoma

Ny nivå av detaljrikedom

GAFFA

Album / CenturyMedia
Utgivning D. 2016.11.04
Recenserad av
Mårten Cederberg

Äntligen berör Stanne med band på djupet igen efter tre ganska trevande och sterila plattor sedan mästerverket Character från 2005. Nästan en timme musik utan tomgång är en vinst i sig, men med den kliniskt snygga produktionen och det mäktiga melodisvallet så blir detta till en ren njutning. Noterbart är hur detaljrik och slukande upplevelsen blir om du upplever skivan i sin helhet i ett par lurar.

Tolv låtar ryms på standardutgåvan, 14 på den limiterade och extasen är max när tryckvågorna från intensiva When The World Screams och The Pitiless plöjer fram. Melodiösa Encircled, titelspåret och gotiska extraspåret Time Out Of Place är alla bländande på sina olika sätt. Andra extraspåret The Absolute för tankarna till Paradise Lost. Den har känslor och skönhet nog för att lyckas ge bestående ärr och därmed råder heller ingen tvekan om vilken version av skivan som bör inhandlas.

Finess skapad ur kompetens och erfarenhet genererar lekfull och mottaglig musik som få band kan leverera, särskilt när man är inne på sitt 25:e år som band. Här finns mycket att ta till sig och uppleva – en mustig, teknisk och bestående platta. Oavsett om det är melodiös dödsmetal, progressivt eller gotiskt så är det en stund som gör bandet till ett av de mest intressanta.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA