x
Regina Spektor: Remember Us To Life

Regina Spektor
Remember Us To Life

Släpp loss – det är då du är som mest intressant

GAFFA

Album / Warner
Utgivning D. 2016.09.30
Recenserad av
Simon Lundberg

Med sin klassiska skolning och unika röst har Regina Spektor de senaste 15 åren lyckats med att hänföra en stor publik. På sjunde albumet Remember Us To Life känns hennes knäppcoola låtar och produktioner igen. För visst är det snyggt, men det finns också ett problem.

En del av mig vill klaga på att hon kört fast, att hon gör nya versioner av sina gamla låtar, att det är tråkigt och ge typ en etta.

En annan del av mig vill tvärtemot ge albumet högsta betyg och skrika geni, mer och igen. Regina Spektor har en förmåga att både vara helt knäpp och ovanlig för att sedan gå över till en dramatisk textslinga som lockar fram tårar och allvar.

Det är i låtar som i inledande Bleeding Heart som vi hör en ny Regina, en indiepoppärla redo för 2016. Men å andra sidan har vi fina, men ack så förutsägbart svåra Grand Hotel. Textraderna är lite busiga och riktigt smarta. Men det här hörde vi för tio år sen på Begin To Hope

Radiosingeln Small Bill$ är en överraskning med sin suggestiva basgång, helt galna text och en energi som smittar av sig. I ballader som Black And White och The Light får Reginas röst skina. Hon smeker tangenterna och varenda andetag har planerats. Men det känns organiskt och inte heller tråkigt.

Regina tar ut svängarna lite i The Trapper And The Furrier som närmast kan beskrivas som en rysk polkadokusåpa med storhetsvansinne. Som hämtad ur en musikal. Snyggt. Sedan drunknar albumet i pianoslingorna igen i Tornadoland och sexminutereposet Obsolete.

Det är en skiva som verkligen fått kärlek, men som kanske skulle behövt lite mindre ömtåligt omkramande? Släpp loss. Det är då du är som mest intressant, Regina. För 95 procent kommer vara bortglömt om någon månad.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA