x
Warpaint: Heads Up

Warpaint
Heads Up

Den röda tråden: följ ingen röd tråd

GAFFA

Album / Rough Trade
Utgivning D. 2016.09.23
Recenserad av
Daniel Horn

Warpaint är det yttersta beviset på att du inte kan lära känna ett band eller en artist genom att lyssna på dess låtar. I intervju efter intervju viftar medlemmarna i bandet bort frågor med ett skämt eller en axelryckning. Det är inga översittarfasoner, mer att humorn alltid är nära tillhands och tro det eller ej, det spontana bygger bon i bandets så organiserade musik. Gruppens senaste hit New Song föddes exempelvis när Jenny Lee Lindberg på en spelning utannonserade en ny version av I'll Start Believing genom att spontansjunga ”It's a new song, you're a new song to me”.

Personerna bakom Warpaint verkar allmänt oreflekterande, men musiken känns utstuderad – nästan konstlad, i positiv bemärkelse. Du har alltid en röd tråd. Ibland går den till ditt hjärta som i mästerverket The Fool med sin suggestiva ljudbild. Ibland är den där tråden svår att greppa, som 2014 års Warpaint.

Med Heads Up är den röda tråden att inte följa den röda tråden. Visst, allt är relativt men här blandar Warpaint ganska friskt. Det extrovert hittiga följs upp av experimentella och dova mardrömmar till spår. Funken puttrar i bakgrunden. Däri ligger också det vackra med Heads Up; som lyssnare är du på din vakt. Och för att vara ett så lättsamt gäng skapar de musik som är allt annat än lättsam.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA