x
Nicolas Jaar: Sirens

Nicolas Jaar
Sirens

Inte en sekund för mycket eller för lite – bara ett gediget mästerverk

GAFFA

Album / Other People
Utgivning D. 2016.09.26
Recenserad av
Jonathan Eklund

Det finns de som skriver perfekt musik utifrån givna ramar. Det finns de som river lite i kanterna, för att göra boxen större, och på så vis skapar nytt. Och så finns det människor som Nicolas Jaar. Som skiter i allt. Som sliter och bryter ned. Som helt sonika går en egen väg för att hitta hem. Det är de som på allvar formar musiklandskapet. 

När Jaar släppte debuten Space Is Only Noise förstod nog en del vad som skulle komma. När han tillsammans med Dave Harrington gav ut albumet Psychic som Darkside var det självklart. Darkside är nedlagt, men Jaars genialitet är långt ifrån bortblåst. Med EP-serien Nymphs visade han åter prov på det. Och med Sirens är det så tydligt vilket märkligt musikaliskt sinne han sitter på – och vilka mästerverk han drar ur det.

Här spelar Jaar drum & bass i ens ena öra, och frijazz i ens andra. Det måste ju låta förjävligt … men det är helt underbart. Här kan en höra allt från Nils Frahm till post-punk – från ambient till elektroniskt gung. Och det känns som att du hör fler referenser ju mer du letar. Det är så poetiskt, så inbjudande och så stilrent – mitt i allt det oväntade, ibland kaosartade. Det är så genomarbetat, så genomtänkt att även enskilda sekunder tystnad känns som en musikalisk upplevelse.

Förra året släppte Jaar Pomengranates, ett alternativt soundtrack till en gammal rysk stumfilm. Då behövde man ha det visuella för att fullt ut uppskatta storheten i musiken. På Sirens vill man inte att någonting ska störa. Här målar Jaar själv upp sin konst sekund för sekund. Och inte en enda av dem känns överflödiga.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA