x
"Indiefilms-indie" om misslyckanden

Laura Gibson, Mejeriet, Lund

"Indiefilms-indie" om misslyckanden

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA

(Arkivfoto)

”En Annika Norlin från Portland” är det första jag tänker på när Laura Gibson sjunger sin första låt Damn Sure. Det kan också vara för att Säkert! spelades innan konserten. Men det finns där. Fraseringen och ett patos för sin regions egna koder. Oregon och Norrland. Väldigt lika för en stund.

Laura Gibson säger att det svåraste hon har gjort var att göra senaste skivan Empire Builder. En titel som jag för övrigt trodde var en finurlig ordvits om att bygga sitt eget lilla imperium, men som visar sig vara namnet på ett tåg som Gibson åkte från och till sitt gamla jobb varje dag. Skivan handlar om att kravla upp från misslyckanden och brustet hjärta. Saker som måste ut ur systemet.

Gibson presenterar Funeral Song som en sång som inte nödvändigtvis måste handla om döden. Att det i varje låt om döden finns en dos kärlek och vice versa. Bra poäng. Det stämmer bland annat på några av John Prines låtar vars Everybody Wants To Feel Like You Gibson gör en cover på.

Det går inte att komma ifrån att Laura Gibson dras lite för mycket med det jobbiga oket ”indiefilms-indie”. Musik som passar perfekt i små amerikanska filmer där handlingen är förlagd till en liten deprimerande förort och huvudrollsinnehavarna kämpar mot vardagliga problem. Där vuxna ofta beter sig som barn och tvärtom. Det behöver inte vara negativt, men eftersom det har blivit en mallad genre så känns många av Gibsons låtar redan gjorda.

Sångerskan behöver mer originalitet för att gå igenom bruset. Hon har många mil kvar till en artist som Sharon Van Etten som hon trots allt delar ett musikaliskt släktskap med. Det är en trevlig, men mestadels för intetsägande kväll på Mejeriet.

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA