x
Katie Melua: In Winter

Katie Melua
In Winter

Tillbaka till rötterna – i dubbel bemärkelse

GAFFA

Download / BMG
Utgivning D. 2016.10.14
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Katie Melua står aldrig still. Sångerskan har gått från minimalt till maximalt och tillbaks igen. För drygt tio år sedan charmade hon stora delar av världen med fin stämma, spröd gitarr och singeln Nine Million Bicycles. Efter tre akustiska album anlitade hon producenten William Orbit i hopp om att kunna göra om Madonnas bedrift med Ray Of Light. Secret Symphony orkestrerade hon och sjöng andras låtar för att i nästa andetag lansera eget material igen.

In Winter, sjätte albumet i ordningen, går Melua tillbaka till rötterna – i dubbel bemärkelse. Dels för att uttrycket återigen är akustiskt och sparsmakat, dels för att hon rest tillbaka till Georgien (där hon föddes som Ketevan Melua 1984) och spelat in med lokala Gori Women's Choir. Inramningen är föredömligt spröd. Akustisk gitarr, vissling, sång och kör. Det låter både varmt och nära.

Som titeln avslöjar är ambitionen att skapa en skiva med vintertema, men som ogärna är julig. Visst finns inslag av högtidliga klassiker (O Holy Night), men det är framför allt det georgiska arvet som lyfts fram (The Little Swallow [Shchedryk] och All-Night Vigil [Nunc Dimittis]) ihop med ett par egenkomponerade nyheter (Dreams On Fire) och Joni Mitchell-covern River.

In Winter är prydlig och lättlyssnad, men den blandade kompotten är antagligen för spretig för att beröra fler än de allra mest inbitna fansen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA