x
Norah Jones: Day Breaks

Norah Jones
Day Breaks

Återvänder till pianot

GAFFA

Download / Blue Note
Utgivning D. 2016.10.07
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Norah Jones har plockat hem otaliga Grammys och sålt snart 50 miljoner album. För en karriär som inte ens är 15 år är det smått sanslösa siffror. Kritikerna var dock måttligt roade av Little Broken Hearts, hennes senaste Danger Mouse-producerade släpp. Kanske har det bidragit till att artisten nu sluter cirkeln och släpper vad skivbolaget kallar för en kusin till succédebuten, Come Away With Me.

Frånsett covers på Horace Silver, Duke Ellington och Neil Young har Jones själv komponerat låtarna till sitt sjätte studioalbum. Hon har dessutom tagit plats vid pianot på samma sätt som hon gjorde på debuten och de närmast efterföljande skivorna.

Idén, lusten och inspirationen att återvända till pianot kom när Jones uppträdde på Blue Notes 75-årsjubileum med några av skivsällskapets renommerade kompmusiker. Även i studion gästar namnkunniga blåsare, basister och trumslagare och resultatet är ett medryckande alster som förutom de uppenbara jazzinfluenserna även hämtar näring från country, folk, rock och soul. Produktionen är varm och behaglig och anslaget pendlar från att vara dansant (Flipside) till att tassa runt försiktigt på tåspetsarna (And Then There Was You och Fleurette Africaine).

Om Jones lyckas upprepa siffrorna med genombrottet får tiden utvisa. Day Breaks är i alla fall lika given på nästa high-endmässa som på mor och fars julklappslista.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA