x
Sonata Arctica: The Ninth Hour

Sonata Arctica
The Ninth Hour

Vilse i inbillad mognadsprocess

GAFFA

Album / Nuclear Blast
Utgivning D. 2016.10.07
Recenserad av
Jesper Robild

Det känns trendigt att såga Sonata Arctica nu för tiden. Men det är svårt att inte sälla sig till gemene gammalt fan när det gäller finnarnas senaste … fyra album? I sin ungdom var de experter på fartfylld, melodisk och finsk metal. Genrens arvtagare, som lyckades förvalta traditionen och samtidigt hålla texterna på en snygg, seriös nivå.

The Ninth Hour är ännu ett bottennapp. Sonata har som så många andra band gått vilse i en inbillad mognadsprocess och övergett vad de gör bäst. Texter som ”ding dong ding dong, everything did go wrong” är definitionen av förfall, även ställt bredvid den gamla klassikern Weballergy (om nätdejtingens fällor). Episka uppföljaren till 2006 års White Pearls, Black Oceans räddar skivan från totalt magplask.

De senaste albumen har alla haft ett stycke som minner om forna dagar, här heter det Rise A Night. Denna retfulla fason cementerar bara ytterligare det faktum att Sonata Arctica suger när de försöker sig på någon sorts vuxen mellanmjölksmetal. Ge mig en färgglad milkshake med extra keyboardsolon!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA