x
Green Day: Revolution Radio

Green Day
Revolution Radio

Revolutionen som kom av sig

GAFFA

Album / Reprise
Utgivning D. 2016.10.07
Recenserad av
Sebastian Lindström

Revolution Radio är en tidsmaskin. Med albumet i öronen gör du en resa tillbaka till 2000. Green Day är världsstjärnor som ger ut poppig punk för massorna med några års mellanrum. Samma barréackord, samma melodier designade för allsång och den där samma Peter Pan-attityden som Billie Joe Armstrong inte kan släppa: allt är här.

Och det är det som är problemet.

Green Day tog över världen 1994 med Dookie, men ju mer album bandet släppte desto mer kändes det som om idéerna börjat brinna ut. Tio år senare lyckades de tända elden igen med American Idiot, nu känns det dock som om magin har blivit aska en gång till.

Alla ingredienser för en succé i deras kaliber är här. Texter som “I ain’t gonna stand in line no more”, fyra ackord per låt och gitarrer som de slår så hårt på att man hör strängarna brista. Men de tre vuxna männen, som de faktiskt är, låter trötta. Låtar som ska höja pulsen, som Revolution Radio och Bouncing Off The Wall, sjunker in i varandra och planar ut i en bekantskap som funnits där sedan 90-talet. Allt är emellertid inte förlorat.

När bandet vågar ut sig på lugnare vatten så känns kreativiteten som vildast. Ordinary World är som ekot av Good Riddance. Troubled Times är den mest trovärdiga punken de har åstadkommit på länge, även om den inte består av exploderande cymbaler och mittfinger. Sedan finns det också en låt som heter Still Breathing. Tolka det hur ni vill.

Revolution Radio kommer att göra de trogna Green Day-fansen nöjda, men de kommer inte att få några nya följeslagare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA