x
Albert af Ekenstam: Ashes

Albert af Ekenstam
Ashes

Trollbindande debut lockar fram tårar

GAFFA

Album / Kning Disk
Utgivning D. 2016.10.14
Recenserad av
Simon Lundberg

Musik måste ofta vara melankolisk för att framkalla äkta lycka. Och melankoli är ledordet på talangfulla Albert af Ekenstams debutalbum Ashes. Redan när jag fick nys om singeln Angel Liz så var fascinationen ett fakum.

Med en röst som både lockar med mörker, sorg och paradoxalt nog hopp var jag trollbunden. Och med en låttext om en förlorad mamma. Tårarna är riktigt nära flera gånger.

Det är ett semiakustiskt album där gitarren får prata, får gråta och får berätta historier. Ackompanjerat av välproducerad sång och igenomtänkta texter. Det instrumentala introt 1996 är det absolut vackraste. Produktionen är verkligen där. Så skört men ändå så starkt. 

En annan favorit är Falling som verkligen känns som att ramla genom flera lager av luft. Ljudbilden andas men känns ändå så himla tung. Dessa udda kombinationer är en viktig del av debuten. Det absolut starkaste kortet ligger därför i Made Of Gold som är pianodriven med en drivande bastrumma och blir därmed en joker i kortleken. 

Resten av albumet är definitvit fint, men får inte pupillerna att vidgas på exakt samma vis som det starkaste materialet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA