x
Frida Hyvönen: Kvinnor Och Barn

Frida Hyvönen
Kvinnor Och Barn

Mäktigt album på många plan

GAFFA

Album / RMV Grammofon
Utgivning D. 2016.10.04
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Få kan konsten att berätta som Frida Hyvönen. Få kan klinka piano som Frida. Och få kan dela med sig av minnen som detta popsnöre. Som kan konsten att få åhörare att fälla en tår eftersom orden känns så rakt igenom självupplevda. Och nu, helt på svenska. Tolv låtar. Tolv berättelser.

Äldstpojken Jonsson som slänger sig ut från vattentornets tak. Den bedagade hästkarlen som fick lillflickan att förtvivlat springa ut i trädgården och raka spåret hem. Sången om den fredagen då det var dags att lämna Paris och den kärlek som gick sönder och ödelade.

Sedan senaste studioplattan To The Soul från 2012 har sångerskan skapat med andra. Förökat sig och tonsatt poesi och bildkonst. Det har inte funnits något utrymme för att göra någon egen skiva förrän nu. Där hemma fanns fragment till låtar både på engelska och svenska, snart vann de svenska när det kom till kvalitet. Frida blev förvånad över hur lätt och kul det var att skriva på svenska. Och det märks.

Kvinnor Och Barn är ett mäktigt album på många plan. När det kommer till text. När det kommer till hur instrumenten är arrangerade. Inget har kommit till av en slump. Inte ett ord. Inte en tangent. Inte ett stråktag. Det är låtar som får dig att knyta näven i fickan. Låtar som får dig att skaka på huvudet och fnissa. Mörka låtar med glimtar av solsken. Ärliga och bestämda. Bitterljuva och finurliga. 

Efter elva år som albumartist tar Frida Hyvönen steget till att göra musik på svenska. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA