x
Agnes Obel: Citizen Of Glass

Agnes Obel
Citizen Of Glass

Otroligt välplanerat med plats för experiment och kreativitet

GAFFA

Album / PIAS
Utgivning D. 2016.10.21
Recenserad av
Simon Lundberg

Vi människor behöver leva öppna och genomskinliga. Det är temat bakom danska Agnes Obels konceptalbum Citizen Of Glass. Att hon kan hänföra med sin musikalitet och sång är ingenting nytt, men på hennes tredje album är det råare. Mörkare. Klaviaturen får ge vika och vara bakgrund åt hårda stråkinstrument.

På singeln Familiar leker Agnes med röstmanipulation och att blanda det med suggestiv jazzinspirerad barockpop är bara genialiskt. Intensiteten i cellon ger gåshud. Men mitt i det seriösa finns en lekfull sida. Instrumentala Red Virgin Soil är ett exempel med sorgsen fiol men med eggande sextakt.

Rent konceptuellt är albumet otroligt välplanerat mitt i sin vansinnigt breda plats för experiment och kreativitet. Men slutresultatet är verkligen inte Enya om man säger så.

Det sköra blandas med det intensiva och hela albumet får liv i en röstproduktion som i kombination av fantastiska arrangemang av stråkar bildar magi. Trojan Horses får stå som ett framstående exempel. Golden Green är ett annat exempel på det nästan läskigt lekfulla sättet man kan bygga berg av indie-, folk- och klassiska gruskorn.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA