x
The Orb: Cow/Chill-Out-World!

The Orb
Cow/Chill-Out-World!

Mästarna av chill tar det extra lugnt

GAFFA

Album / Kompakt
Utgivning D. 2016.10.14
Recenserad av
Jesper Robild

Alex Paterson och den nuvarande andra delen i The Orb, Thomas Fehlmann, har lagt sex månader på ett album vars titel talar sitt tydliga språk. Ett fint och mångbottnat budskap till oss alla, vare sig vi är stridslystna politiker eller stressade i vår vardag. Chill out, world! Slutprodukten är faktiskt ännu mer tillbakalutad än vad vi är vana vid.

Den här gången får en anta att en hel del inspiration har hämtats från Brian Eno (titeln på spår nummer nio borde vara en hint). Beats används sparsamt, precis som sig bör i drömsk ambient. Samplingar av naturljud, radioröster och annat vi känner igen strösslas diskret ut över skivan utan att det blir klyschvarning. Möjligen överanvänds det mot slutet – skivans tystaste stund Wireless MK2 är också dess bästa.

Ljudbilden är spröd och det är tydligt att musiken bearbetats med mycket omsorg. Den nagelfarande lyssnaren finner en mängd lager av ljud som flyter in i varandra och väljer att göra precis som vi uppmanas. Ta det lugnt, världen, och lyssna på The Orb!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA