x
Yann Tiersen: Eusa

Yann Tiersen
Eusa

Sträcker sig från det pretentiöst minimalistiska till det sentimentalt grandiosa

GAFFA

Album / Mute
Utgivning D. 2016.09.30
Recenserad av
Andreas Fällman

Ibland behövs så lite för att berätta så mycket. Ta bara första stycket av Camus Främlingen: ”Mamma dog idag. Eller igår kanske, vet inte. Jag fick telegram från hemmet: Mor avliden. Begravning imorgon. Högaktningsfullt. Det betyder inget. Kanske var det igår”. Läsaren behöver inget mer för att förstå historiens berättare.

Exakt samma känsla frammanar Tiersen på Eusa. Från första tagen ton på sitt piano och framåt berättar han en historia om sitt hem och platserna som omgärdar det. Att dessa betyder så pass mycket att han tillägnar dem varsin låt som sträcker sig från det pretentiöst minimalistiska till det sentimentalt grandiosa.

Allt detta ackompanjerat av ljudsamplingar från vardera plats för att ytterligare fördjupa förståelsen hos lyssnaren. Kanske även en förståelse om att skriva musik om sin hembygd de facto är ett rätt besynnerligt vältrande i identitet och ego som ingen egentligen efterfrågat. Eller till syvende eller sist ens bryr sig om. Men Eusa får åtminstone mig att under 57 minuter helhjärtat vilja förstå Tiersen och varifrån han kommer.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA