x
Oasis: Oasis: Supersonic

Oasis
Oasis: Supersonic

Underhållande om britpopbröderna som nästan blev musikens Kain och Abel

GAFFA

Film / Mint Pictures
Utgivning D. 2016.10.14
Recenserad av
Emil Viksell

90-talets Kanye West var inte en person, utan två. Två självmedvetna och drogglada bröder.

Dokumentären följer Oasis under de åren då de verkligen betydde något, innan de släppte dråpslaget Be Here Now och liksom tog död på hela britpop-eran. Från ingenting till Knebworth, där bandet spelade två konserter för en publik på sammanlagt 250 000. Över de där två albumen som definierade första delen av 90-talet, Definitely Maybe och (What’s The Story) Morning Glory.

Bakom filmen ligger producenterna till Amy. Precis som i den dokumentären har filmmakarna kommit över rejält med privatfilmat material. Och precis som i Kurt Cobain: A Montage Of Heck fylls det ut med animeringar där det uppstår luckor.

Det är rätt rörigt. Precis som det var i Oasis. Ett skenande rocktåg på väg mot stupet. Och två bröder som nästan tar kål på varandra och resten av bandet. Lite petas det i brödernas uppväxt med en alkoholiserad och våldsam far. Men mest är det en dokumentär som endast bärs fram av två rockegon och arbetarklassgrabbar, musikvärldens Kain och Abel (nästan), som spottar oneliners lika ofta som gemene man andas.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA