x
Merit Hemmingson: Merit

Merit Hemmingson
Merit

Progg, jazz och framtid

GAFFA

Album / Fire Egg Enterprise
Utgivning D. 2016.10.26
Recenserad av
Jesper Robild

76-åriga Merits namn springer en kanske inte på så ofta i det offentliga rummet, men faktum är att hon sålt guld flera gånger och vunnit tre grammisar. 2014 släppte hon en hyllningsskiva till Jan Johansson. På tidigare album brukar det finnas plats för gamla polskor och dylikt. Merit är det första album där musiken är hundra procent komponerad av Merit själv.

Hennes signum är bemästrandet av en 200 kilo tung Hammondorgel. Genom att hålla ett öga på proggtraditionen, ett annat på jazzen och tankarna i framtiden bakar hon en skapelse som har något för alla. Det finns ett annat inslag som varit återkommande i Merits musik, och som här får ytterligare plats. Det handlar om en slags ordlös sång, någonstans mellan joddel, jojk, trallande och nynnande.

Det mesta går i moll, men musiken är behagligt drömsk och passar bra för funderingar. Till skillnad från när det gäller många andra elorganister, eller soloinstrumentalister för den delen, så hamnar aldrig själva instrumentet på en piedestal. Vi bjuds på musik, inte en uppvisning, och det fungerar alldeles utmärkt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA