x
Lady Gaga: Joanne

Lady Gaga
Joanne

Föds på nytt med överraskande resultat

GAFFA

Album / Interscope
Utgivning D. 2016.10.21
Recenserad av
Simon Lundberg

För lite mer än ett år sedan spekulerade jag och mina vänner hur Lady Gagas nästa album kommer att låta. Jag var helt säker på att hon skulle röra sig mot rockballader liknande Speechless från debuten The Fame. Mina vänner trodde att jag var galen, men inte för att skryta så hade jag typ rätt.

Den som är van vid Lady Gagas elektroniska ljudbild lär bli överraskad. Fokus ligger på gitarrer, blås som snarare backas upp av ett elektroniskt driv som hörs ibland. Hon är modig nog att blanda in lite funk och överraskande mycket country i kalaset. Gaga gör en Madonna och föds på nytt med en ny och uppdaterad stil.

I sitt nya entourage har geniförklarade Mark Ronson plockats in som ledande producent, Florence Welch gästar på sång och Kevin Parker från psykedeliska rockarna i Tame Impala bjuder på gitarrspel. Det känns som ett naturligt steg i hennes karriär. Hon kommer nyligen från ett jazzalbum med Tony Bennett, hyllad musikalsång och har gått vidare från köttklänningar.

Det känns som Gaga vuxit utan att kompromissa med sin attityd då hennes femte album låter helt annorlunda än exempelvis elektroniska cirkusen Artpop.

Albumet känns som det ska vara riktigt personligt, men ibland svävar det bort för mycket och vet inte riktigt var det hör hemma. Vi har fantastiska poprockdans-låtar, singeln Perfect Illusion, knäppa John Wayne och allsången Diamond Heart som går över i de smäktande vackra balladerna i countryflörten Million Reasons och personliga favoriten Angel Down. Resten känns mer som de fyller ut.

Den stora frågan är om alla "monsters" där ute kommer överge Gaga och om hon då måste hitta en ny publik. Mig har hon kvar i sitt lag i alla fall.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA