x
Iiris Viljanen: Mercedes

Iiris Viljanen
Mercedes

Definitionen av vardagsromantik

GAFFA

Album / Voi Elämä! Records
Utgivning D. 2016.10.26
Recenserad av
Sebastian Lindström

Efter albumet med Vasas Flora Och Fauna och den instrumentala solodebuten Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces har Iiris Viljanen nu gjort fullängdaren Mercedes, och det känns som om hon för första gången någonsin prövar sina egna vingar. Borta är Dylan-fascinationen från Vasas Flora, och pianot får den här gången hålla sig i bakgrunden.

Mercedes är definitionen av vardagsromantik. Det handlar om de där små sakerna som du tror ingen skulle bry sig om, men som känns enorma när de härjar i ditt huvud. Pianot ger albumet en helhet och lyfter upp Iiris berättande. Och det är just berättande som är nyckelordet. Sättet hon levererar sina historier på är aldrig i full melodiös sång, utan flyger fram och tillbaka mellan talsång och långa toner. Hon berättar.

Allt låter som en diskussion. En diskussion med dig själv, som hastigt spelar ut sig i ditt huvud, och sångrösten som presenterar den är trasig och skör. Som det är när man inte riktigt vet vart man ska flyga till härnäst. Precis som det ska vara.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA